Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 
Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, με αφορμή τις νέες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών από την Πρωτοχρονιά του 2009, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Νέο και μάλιστα πρωτοχρονιάτικο χαράτσι, επιβάλλει η Κυβέρνηση σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες και μάλιστα χαμηλών εισοδημάτων.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, φοροεπιδρομών, διαρκούς συρρίκνωσης του οικογενειακού εισοδήματος, το Υπουργείο Μεταφορών – που πρωταγωνιστεί στην εκποίηση της εποπτευόμενης απ’ αυτό Εθνικής περιουσίας - επιβάλλει αύξηση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικό, μετρό), εκτοξεύοντας την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στο ένα (1) ευρώ  ανά απλή διαδρομή. Αύξηση δηλαδή της τάξης του 25%.
Πρόκειται ουσιαστικά για την δεύτερη αύξηση μέσα σε οκτώ μήνες για το απλό εισιτήριο.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών θα έπρεπε να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προτρέποντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των ιδιωτικών αυτοκινήτων στα αστικά κέντρα, για καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και μείωση των ρύπων. Δυστυχώς όμως αντί αυτών, και επιβαρύνουν με πρόσθετες οικονομικές δαπάνες τους πολίτες και τους προτρέπουν να  χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Η υποτιθέμενη πολιτική της κυβέρνησης για πράσινες μεταφορές αποδεικνύεται έωλη.
Υπενθυμίζεται ότι πέρα από το νέο χαράτσι, τον Μάιο του 2008 επιβλήθηκαν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από 60% έως και 100%.
Λαμβάνοντας υπόψη επίσης ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εξυπηρετούν πρωτίστως τα φτωχά και μεσαία στρώματα, τότε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών, κάνουν μια καλή επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας».